Va int så förbolsam!

Här i Jämtland finns, som på många andra ställen i Sverige, ett eget mål som talas av ett fåtal överlevande reliker. Jämtskan, eller jamskan om man ska vara extra noga, är det språk som talas härikring. Det är som släkt med härjedalskan.
Mina föräldrar är inte från Jämtland så det har inte blivit så vidare värst mycket jamska hemma hos oss. Men ett par ord har jag lärt mig ändå.
Min favorit är ”förbolsam” som betyder försynt eller blyg.
Eller vad sägs om Sprakaralla, Gårartut, Rackslo eller Artut? Ni som vet, ni vet. Ni andra får väl ta och fråga en jämte nästa gång ni har tur att stöta på en sådan celebritet.

Det är intressant det här med dialekter. Det var inte så länge som alla hallåor i tv och radio fick gå i särskild språkskola för att lära sig av med sina dialekter. Det var fult med mål och alla skulle prata så att alla andra förstod. Som tur är har det här vänt och nu är det vanligare och vanligare att man får höra olika dialekter i både radio och tv. Jag tror att Fredrik Lindström kan ha ett stort finger med i det spelet. Hans program Svenska dialektmysterier tog dialekterna på allvar och gjorde dem intressanta för hela svenska folket. Det skapade en stolthet över våra språkliga olikheter.

Att de som arbetade vid SVT eller SR accepterade att polera bort sitt mål och sin egenart kanske berodde på att många kände sig i underläge, var tacksamma över att få arbete och var just förbolsamma – ville inte förta sig genom att hävda sig själv. Men samhället har förändrats rejält sen dess. Nu är individen viktigast och alla har rätt att slå på sin egen trumma.

Det är en utveckling som jag verkligen hyllar, samtidigt som jag tror på en blandning. Ett stort kollektiv av individer som alla är olika, som accepterar varandras olikheter och tar fram det bästa av varandra. Inget samhälle mår bra av att hålla isär alla medborgare. Vi måste ju samarbeta tillsammans för att kunna leva. Men därmed inte sagt att vi alla måste vara likadana och vilja ha och göra samma saker. Alla har vi olika förutsättningar, önskningar och drömmar. Då ska vi inte försöka knöla in alla i samma form. Formarna måste vara tillräckligt flexibla så de kan formas efter varje individ.

Oj nu blev det politiskt här, det var ju inte riktigt meningen, men det blir lätt så. Det mesta i livet är ju politiskt.

Jag vill i alla fall ha sagt att vi inte vinner mycket på att vara alltför skrytsamma och inte heller alltför förbolsamma. Ge mig en perfekt avvägd blandning av de båda så har vi en affär.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *