Jag pratar om frihet

spingningDet har blivit som mode att springa för livet känns det som. Och inte mig emot, det är en alldeles utmärkt sak att ha som populär. Dessutom är det ju väldigt hälsosamt med en trend som handlar om att komma ut i naturen och att använda kroppen som den är tänkt att användas, inte bara sitta i möten och endast använda sin hjärna. Nej spring bara, spring.
Och inte pratar jag om löpning på ett löpband på ett gym, och inte i en hall med utritade banor med klockan som motståndare, utan jag menar riktigt löpning och utomhus. Oavsett väder och förutsättningar. Det kanske inte är sant för alla som gillar löpning men så ser jag det i alla fall.

För mig handlar löpning om frihet. Frihet från arbete, familj och samhälle. Jag kan lämna allt bakom mig och bara susa fram i naturen. Och jag kan lämna alla tankar därhän också, hjärnan tar en paus efter en stunds löpning, det är för många saker jag måste parera för, nedfallna grenar, stenar, rötter och buskar. Jag har helt enkelt inte tid att tänka på annat. Och det är så otroligt skönt! Min hjärna tackar mig varje gång för att den fått en paus och minskat risken för överhettning. Jag försöker, i alla fall på sommaren när det är ljusare och lättare att se, att springa varje vardagsmorgon innan jag tar mig till kontoret. Vissa dagar springer jag både till och från jobbet.

Jag gjorde en resa till Fuerteventura för ett par år sen och bodde på ett träningshotell där man kunde testa på en massa olika sorters träningspass hela dagarna, det fanns en olympisk simbassäng, tennisbanor, badmintonbanor och så klart havet att simma, surfa och dyka i.
Men det jag tyckte bäst om var att efter morgonyogan när solen gick upp, ta på mina skor och ta mig en löptur på egen hand upp över bergskammarna precis vid hotellet. Med ögonen klistrade på stigen klättrade jag uppåt, ibland övervakad av förvånade bergsgetter, och kom till slut upp på en av topparna. Där stannade jag och möttes av den mest belönande utsikten – Atlanten! Som i stora vågor slog in över öns kust. Där uppe kände jag mig verkligen som kung över hela världen. En stund som inte behövde delas med någon för att bli ett minne för livet.

Jag är inte med i någon klubb men här finns ju Team Nordic Trail om den sociala andan skulle falla på. Men det är viktigt för mig att få göra det här själv, jag gör det inte för sällskapets skull. Men de ser onekligen ut att hitta bra ställen att springa på, inte bara i Sverige utan även utomlands. Jag ska ta mig en rejäl funderare på om det ändå inte är värt att offra självständigheten för möjligheten att besöka dessa platser och upptäcka dem tillsammans med andra.

Löpning handlar för mig om att hitta tillbaka till naturen, hitta tillbaka till mina mänskliga rötter, bort från datorer och tv och den teknologiska stressen som jag annars befinner mig i. Det ger mig en perfekt balans mot mitt dagliga liv framför datorskärmen. Jag tror att vi människor behöver både och. Vi måste hämta energi någonstans ifrån och för mig är det i skogen eller på fjället med vinden i håret och utsikt över dalar och sänkor.

2 thoughts on “Jag pratar om frihet

  1. Inspirerande inlägg! Jag har alltid försökt komma igång med min egen löpning, men inte riktigt lyckats. Skulle verkligen gilla att se tips på hur man som nybörjare kan komma igång på ett bra sätt!

    Mvh,
    Sia

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *