Fotbollskultur

Många har kanske bilden av Jämtland som ett kargt och kärvt ställe där man snusar, brottas med vargar och håller käft. Men den som någonsin varit på Storsjöyran en sommar eller något annat kulturevenemang vet att här i Jämtland så händer det saker. Kanske blir det inte lika stor affär som kring det som händer i närheten av storstäderna i söder, men det händer i alla fall.

Men det är något märkligt med detta, att om det inte skrivs i DN eller SvD om kulturen som händer i landet, då är det som att det aldrig har hänt. Men landet Sverige är inte bara Stockholm. Jag tror att detta utarmar vårt land något oerhört. Jag blir så arg på detta syns man inte finns man inte-snack. Och det skapar bara större motsättningar mellan land och stad. Väldigt onödigt! När Sverige borde kunna bestå av både land och stad och allt däremellan. Vi måste satsa på att ge folk möjligheten att välja hur de vill leva sina liv, alla kan inte bo inom tullarna i Stockholm, all kultur kan inte vara Dramaten, Moderna museet och Kungliga Operan. Öppna ögonen säger jag, lämna den trygga bubblan och se er om i hela landet så ska ni få se en flora av kultur och liv.

Några som dock fått sin välförtjänta uppmärksamhet är Fotbollslaget Östersunds FK. ÖFK står för något mer än bara fotbollar som ska sparkas eller nickas, inte bara dubbar och benskydd. De har valt att satsa på något större och har därför en pågående kultursatsning med en kulturcoach som vägleder dem. Tillsammans har de skrivit en bok om deras olika resor till laget, de går på teater. Inte nog med det, de ska gå upp i Allsvenskan. Men när det var dags för fotbollsgalan så tackade laget nej, det var tvungna att öva inför sin dansföreställning. Det här laget är såna fina förebilder och visar att det inte behöver vara en motsättning mellan att vara sportintresserad och kulturintresserad.

Spelarna fick även i uppdrag att läsa boken Americanah av författaren Chimamanda Ngozi Adichie, som också skrivit uppmärksammade En halv gul sol. Författaren blev överlycklig när hon fick höra om lagets tilltag och skickade en videohälsning till laget:

Verkligen en fjäder i hatten för ÖFK. Det ska bli spännande att se vart kultursatsningen leder, och intressant vore det att höra vad spelare och ledning tycker om det hela. Men som en av spelarna sa: Om man blir mer modig utanför planen (alltså genom att göra saker som går emot fördomen om hur en fotbollsspelare borde vara) så blir man också mer modig på planen.

Jag är så stolt över att bo i Östersund, där det finns läsande fotbollslag som ÖFK, festivaler som Storsjöyran med artister från hela världen på besök, en egen president i form av Ewert Ljusberg och världens vackraste omnejd.

Vart vill jag komma? Jo, att här finns kultur, här finns fotboll och här finns natur, vad annars kan en människa önska? Det är mig ett mysterium att inte fler hittar hit, det är ju här allt händer!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *