Din näsa är en morot!

Inte långt från Gåxsjö ligger berget Dunnerklumpen. Det namnet lånade sedan Beppe Wolgers när han skrev Dunderklumpen. Ni känner väl till Dunderklumpen? En magisk berättelse som gjordes till film för 40 år sen.
Man satte upp en hyllningsföreställning som hade premiär i Gåxsjö kyrka förra året – Dunderklumpen 40 år. Jag lyckades inte komma iväg och titta men tydligen var det bra.

Beppe Wolgers skrev manuset till filmen och spelade pappan i filmen. Men huvudrollen i filmen has av Jens och hans leksaker som väcks till liv av Dunderklumpen, en troll-liknande varelse som bara vill ha någon att leka med. Alla icke-mänskliga karaktärer ritades av Per Åhlin, som ju gjorde en väldig massa tillsammans med HasseåTage, bland annat Karl-Bertil Jonssons julafton.

Min favoritkaraktär är En-Dum-En, en kanin som älskar att sjunga. Hans röst kommer från Gösta Ekman, troligen därför jag är så förtjust i honom. När En-Dum-En väckts till liv av Dunderklumpen och för första gången tittar på sin livgivare säger han: En-Dum-En tror att din näsa är en morot!
Dunderklumpen bara skrattar och säger: Du var mig en rolig en, dig vill jag ha!
Och så stoppar han En-Dum-En i sin näverkont.

Beppe hade sitt sommarställe på Öhn, nordväst om Strömsund. Det var här berättelsen om Jens och hans leksaker som kommer till liv började. Sen gjordes en resa genom Jämtland.
Allt sker en midsommarnatt. Jens träffar bland andra ett pratande vattenfall, Jätten Jorm och den girige och ensamme Enöga som äger en egen sedelpress som han använder för att fånga huvudpersonernas uppmärksamhet.

Jag har som vuxit upp med den filmen. Jag har spelat en del gitarr i min dag och en av de sånger jag alltid spelar när jag ombeds spela något kring brasan i sommarnatten är det just Jätten Jorms sång som jag oftast tar till. Alltid succé!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *